Deze week vertelde mijn cliënt dat ze van een vriendin het goedbedoelde advies had gekregen om het verlies gewoon een plek te geven, tanden op elkaar en doorgaan. En altijd als ik dat hoor dan breekt mijn hart een beetje, omdat er een rouwende te kort wordt gedaan.

Het misverstand
Een van de eerste dingen die ik bij lezingen doe is het ophelderen van het pijnlijke misverstand, namelijk dat het een illusie is om te denken dat verlies verwerkt moet worden om door te kunnen gaan. Dit suggereert dat rouw stopt en een eindpunt kent. En dat is niet zo. Iedereen die een ingrijpend verlies heeft meegemaakt weet dat het niet gaat om over je verlies heen te komen en de draad weer oppakken. Waar rouwen werkelijk over gaat is dat je een manier vind om je verlies te integreren in je leven en daar mee leert omgaan. Dus leren leven met het verlies, want dat verlies is gewoon aanwezig. Tijd heelt niet alle wonden, tijd leert je er mee om gaan.

Wat kun je doen als vriend 
Het integreren van een verlies kan een complexe opgave zijn die veel energie kost, omdat het direct invloed heeft op je levensvisie, zelfbeeld en wereldbeeld. Mocht je iemand in je omgeving hebben die in rouw is adviseer dan niet om los te laten, want dat is een onmogelijke opgave. Wat je wel kan doen is luisteren en aanwezig zijn. Vaak is het luisteren naar hetzelfde verhaal. Voor een rouwende is het belangrijk om te mogen blijven vertellen, omdat ze daarmee het eigen verhaal kunnen ordenen en weer grip kunnen krijgen op hun leven en de toekomst.

Verwijs door naar Maggy’s smile
Hulp vragen betekent niet dat er iets mis met je is. Rouwen is zwaar werk en dat hoef je niet alleen te doen. Ik help je daarbij. https://www.maggyssmile.nl/

19 oktober 2017