Aandacht voor afscheid

Een overlijden is altijd onverwacht, zelfs als je denkt er op voorbereid te zijn. In de eerste dagen na een overlijden schiet je snel van de ene emotie in de andere.  Juist dan word je gevraagd om inhoud te geven aan de afscheidsceremonie of viering van het leven.

‘Je hoeft dat niet alleen te doen. Ik help je daarbij.’

Inhoud en sfeer

Vaak bestaan er al ideeën over hoe je wilt dat het afscheid er uit ziet. In het eerste gesprek gaan we verder met deze ideeën. Met wat jullie mij vertellen kan het unieke levensverhaal geschreven worden en ook de tekst voor een herinneringskaartje als daar behoefte aan is.

Samen bespreken we de verschillende aspecten en bijzonderheden van de persoon, om een mooi en compleet beeld neer te kunnen zetten. Soms is het moeilijk om in woorden te vangen wat je zeggen wilt. Muziek kan een prachtig alternatief zijn. Het kan je helpen om de emotie te verwoorden en sfeer te creëren die je graag wenst.

Echte verhalen

Woorden en muziek vertellen een verhaal, foto’s en/of filmbeelden laten het zien. Hiervan kan je een mooie beeldpresentatie maken. De combinatie beeld, woord en muziek zorgt ervoor dat het echte verhaal wordt verteld. Als het nodig is kan ik deze beeldpresentatie voor jullie samenstellen. Passende rituelen, of handelingen met een symbolische waarde kunnen nog een extra dimensie toevoegen.

Wil je graag buiten gebaande paden? Bijzondere locaties? Als storyteller reis ik graag met je mee om het echte verhaal te vertellen. In iedereen schuilt een held waarover verteld mag worden.

Je hoeft het niet alleen te doen

Zo groeit het draaiboek van het afscheid, waarin we alle onderdelen op een rijtje zetten. We stemmen alle teksten van de sprekers op elkaar af om te voorkomen dat er een overlap in de verhalen ontstaat. Ik kan voor de sprekers ook als back-up optreden, mocht het nodig zijn. Natuurlijk wordt de benodigde muziek en/of de beeldpresentatie door mij tijdig op de locatie aangeleverd en vooraf getest.

Op de dag van de uitvaart zorg ik samen met de uitvaartverzorger dat alles loopt zoals we hebben afgesproken. Vanuit persoonlijke ervaring en mijn werk als Verlieskundige weet ik hoe belangrijk een goed afscheid is. Aandacht voor afscheid helpt je verder.