Over rouwen

Rouwen roept veel vragen op. Waarom gebeurt dit mij, wie ben ik, waarom besta ik? Zingevingsvragen zijn vaak nodig om je nieuwe ‘ik’ en je weg naar de toekomst weer terug te vinden. Rouwen is een persoonlijk antwoord op verlies en een uitnodiging tot verandering.


Verbinden ipv loslaten

Loslaten, accepteren en verwerken. Dat zijn allemaal werkwoorden met een eindpunt. Hoe kun je iets loslaten waar je van houdt? Het gaat over een verbinding op hartsniveau en dat zijn verbindingen die altijd blijven bestaan. Loslaten, accepteren en verwerken is dus een onmogelijke opgave.

‘Het is verzet dat ons doet lijden’ – Buddha

De pijnlijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden en zal altijd in je leven aanwezig zijn.
Erkenning geven aan wat er gebeurd is in je leven en dit in alle kwetsbaarheid omarmen zorgt voor nieuwe levenswarmte. Deze nieuwe verbinding maakt dat je niet hoeft los te laten en dat je dit in je hart mee mag dragen. Dicht bij jou, als onderdeel van jezelf.


De weg naar de nieuwe werkelijkheid

Rouwen is heel persoonlijk. Toch zijn er ook overeenkomsten in rouwprocessen. Er zijn twee werkelijkheden die aandacht vragen. Je hebt iemand of iets dierbaars verloren en daar moet je een weg in zien te vinden. Daarnaast blijft het dagelijks leven aandacht vragen. Dat vraagt een continu heen en weer bewegen tussen hoe het was en hoe het gaat worden. Tussen wie je was en wie je gaat worden. Tussen kwetsbaarheid en kracht.