‘Ze zeggen dat hij niet meer te behandelen is. En wat nu? Ik weet eigenlijk niet wat ik moet doen.’ Dat is wat ze zei op een netwerkborrel toen ik haar vertelde over mijn werk als verlieskundige bij Maggy’s smile. Ze is een jonge vrouw van begin 30. ‘We hebben 2 kleine meisjes’ voegt ze er aan toe. Ze ziet er ontredderd uit, ze raakt me. Samen gaan we ergens zitten en zeggen even niets. Wat valt er te zeggen.

Ze vertelt over zijn ziekte, de hersentumor, over het begin en het komende einde. Over zijn moed en vechtlust. ‘En jij? Hoe is het met jou? Kun jij het volhouden?’ Even kijkt ze me aan: ‘Ik heb geen idee hoe het met mij gaat. Het enige dat ik weet is dat de vader van mijn kinderen dood gaat, mijn grote liefde. Hij is straks niet meer in ons gezin. Dan moet ik het zonder hem doen en ik heb geen flauw idee hoe. Ik kan me niet voorstellen hoe dat er uit ziet ’. Met een lege blik staart ze naar haar mobiel.

Hoe anders hadden zij hun leven voorgesteld. Hoe anders hadden zij hun toekomst samen ingericht. Eenmaal thuis blijft het maar in mijn hoofd spoken ‘En jij, dappere vrouw? Hoe gaat het verder met jou? Hoe ga jij afscheid nemen van je liefde? En hoe puzzel je straks je leven weer in elkaar met een gebroken hart?’ Definitief en meedogenloos, een gezin min één. Een droom kapot.

Zij staat voor een onverwacht moeilijke taak. Na zijn overlijden zal zij in haar verdriet en in haar rouw een nieuwe balans moeten zoeken voor haar gezin. Als zij kan blijven staan ondanks haar verdriet, dan kunnen haar kinderen dat ook. Zij is hun veiligheid en stabiliteit. Kinderen hebben niet zo veel woorden en reageren met gedrag. Daarmee vertellen zij hun verhaal.

De kans bestaat dat de komende maanden haar zullen uitputten, waardoor er een verhoogd risico voor rouwcomplicaties aanwezig is. En dat risico is al aanwezig door de complexiteit van de situatie.

Het leven kan je ineens hard raken. Verzetten heeft geen zin. Moet je dan alles zo maar laten gebeuren? Nee, dat hoeft niet. Je kunt preventief handelen en je voorbereiden op je rouwproces met een aantal praktische zaken. Dat begint al voor het overlijden. En met de juiste begeleiding erna houd je beter grip op je situatie met ruimte voor je rouw en je herstel. De pijn kun je niet weghalen, maar je kunt er wel mee leren omgaan.

Maggy’s smile staat voor deze vrouwen. Zij die weten dat ze hun liefde gaan verliezen aan de dood en een nieuw gezin zullen moeten vormen zonder die ene persoon. Vrouwen met deze enorme taak die weten dat opgeven geen optie is als moeder.

In hun zoektocht naar herstel staat Maggy’s smile voor rust en evenwicht als het even te rouw is.

En zij, de dappere vrouw? Ik heb haar niet meer gezien, een eenmalige ontmoeting. Ik ben haar dankbaar voor het pareltje dat ze bij mij heeft achtergelaten.

11 oktober 2016